4 February 2013

Salsa per calçots

S'ha acabat la salsa Ferrer. Aquesta recepta, senzilla tot i que un pèl laboriosa, us garanteix una ingesta rècord de calçots.

Duració: unes horetes, però tampoc tantes.
Ingredients (per a 4 persones):

- 1 cabeça d'all;
- 6 tomacons;
- 80 g d'ametlles pelades i torrades;
- oli d'oliva;
- sal, vinagre i pebre vermell al gust.

Es fan l'all (la cabeça sencera o separant-ne les dents) i els tomacons a la xurrasquera o la planxa, a foc molt lent, tot sencer i fins que quedin ben fets. L'all estarà molt tovet i als tomacons els saltarà la pell. Això triga bastant.

Es posen al pot de la trituradora l'all i els tomacons pelats (pelar-los és el més entretingut), i tot seguit les ametlles. (Abans es feia servir sempre un morter, però són ganes...) S'hi afegeix oli fins a cobrir-ho tot i superar-ho amb dos dits. Es tritura tot fins que quedi una salsa fina i cremosa. Aquí s'hi pot afegir alguna cosa picant, si agrada. (Nosaltres no ho fem.)

Per acabar, si afegeix sal i vinagre al gust i pebre vermell per canviar el color, si es vol.

Si es fa la salsa per més de quatre persones, el més aconsellable és anar fent pots i anar-ho guardant en una olla o un pot a part. D'aquesta manera es pot barrejar tota la salsa bé, salar-la al final i aconseguir més fàcilment un sabor homogeni.

Recepta cortesia del Guillem de cal Mata. :)

No comments: