11 June 2013

Orgànuls procariòtics i mesosomes (o, desafiar la Viquipèdia)

Ho sento, aquesta vegada no hi ha dibuixets.

Des de la més tendra edat, mentre rosegàvem plàcidament el xumet i la nostra única preocupació era decidir si plorar per demanar menjar o si seguir dormint, se'ns ensenyava que els bacteris no tenien orgànuls. Els procariotes eren cèl·lules molt simples, sense nucli, amb quatre coses flotant pel citoplasma, una membrana i moltes gràcies.

Afortunadament, per corregir-nos i desmentir aquesta llegenda urbana, arriben els nostres valents súper-herois de dos equips diferents de Califòrnia i rodalies.

Entengui's un orgànul com un compartiment delimitat per una membrana biològica i amb una funció bioquímica determinada. Fins aquí, d'acord... Doncs, sorpresa!, aquestes criaturetes no es limiten a ser presents a les cèl·lules eucariotes, ni molt menys. Una cosa és que siguin les procariotes tan petites que es dificulta el seu estudi, i que les tècniques genètiques i moleculars no estiguin a l'alçada de la situació, encara. I una altra cosa és que perquè no els veiem, que no hi siguin!

D. Murat; M. Byrne; A. Komeili. Cell Biology of Prokaryotic Organelles. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology, 2(10):1-18, 2013.

M. H. Saier; M. V. Bogdanov. Membranous Organelles in Bacteria. Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 23:5-12, 2010.

I encara una altra cosa: els mesosomes són artefactes, és a dir, que si es veuen és per culpa d'algun error en algun punt del procediment. En aquest cas, els mesosomes són causats pel procés convencional de preparació per observació per microscopi electrònic. Els bacteris tenen temps de reaccionar davant dels canvis en les condicions ambientals i per això formen aquestes invaginacions, o butxaquetes, en la membrana. Amb una congelació ultraràpida i fixant els bacteris amb un fixador dissolt en un dissolvent orgànic, en comptes d'amb gel, se soluciona tot.

H. R. Ebersold; J.-L. Cordier; P. Lüthy. Bacterial mesosomes: Method dependent artifacts. Archives of Microbiology, 130(1):19-22, 1981.

M. T. Silva; J. C. Sousa; J. J. Polónia; M. A. Macedo; A. M. Parente. Bacterial mesosomes. Real structures or artifacts? Biochimica et Biophysica Acta, 443(1):92-105, 1976.

No comments: