11 June 2007

Breu text en contra d'un aforisme de Joan Fuster

“És perillós de guanyar-se l’enemistat d’un estúpid, perquè els estúpids solen ser més nocius que no pas els malvats. Però de més a més resulta moralment molt incòmode: amb un estúpid per enemic, sempre tenim la sensació d’estar fent el ridícul.” Joan Fuster

Per començar, dividiré aquesta cita en dues parts: la primera fins al punt i la segona a partir del punt, per parlar-ne separadament. I per continuar, manifestaré el meu desacord amb les dues parts.

Hi ha més d’una manera de ser estúpid: hi ha el que coneixem com “curt de gambals”, el que diem “que no arriba a més i d’on no n’hi ha no en pot rajar” –que solen ser, a més, uns trossos de pa–, d’acord. Ximples, però sense poder fer-hi res. Però també hi ha qui és estúpid intencionadament, perquè no vol fer-hi res, ignorant, neci, estult, en el pitjor sentit; una manera de ser, una actitud, i no una escassa dotació de quocient intel·lectual. Això sí que és més perillós.

No sé amb quin sentit ha fet servir la paraula Joan Fuster, però no m’agrada que estableixi una distinció tan marcada entre “malvat” i “estúpid” perquè, mirat de ben a prop, les dues coses són ben assemblades, i de fet vénen del mateix lloc. Molts són estúpids perquè són malvats i molts són malvats perquè són estúpids. Algú pot pensar: “Bé, però es pot ser malvat i intel·ligent, i sempre es pot raonar amb algú intel·ligent”… i jo puc contestar que si algú està tan disposat a fer el mal com ho estan els malvats, ja s’hi pot raonar, ja, que no portarà cap a res. I a una persona amb qui no val la pena raonar jo li dic estúpida, i passa quatre quarts del mateix al revés. Així, crec que, mal per mal, tant fa guanyar-se l’enemistat d’un estúpid com la d’un malvat; l’efecte és el mateix. Encara diré més: a nivell personal, crec que l’excel·lent mètode de “patada al cul i me n’oblido”, amb tots els perdons, seria més senzill encara amb els estúpids, si hi hagués molta diferència, que amb els malvats, raó de més per estar en contra del que diu Fuster.

Quant a la segona part, potser el senyor Fuster se sent ridícul quan és mal vist per algú a qui ell té en poca consideració. Jo, personalment, encara que reconec que sí que hi ha qui cerca l’aprovació dels enzes, em preocupo pel que pensa de mi la gent intel·ligent, i m’importa poc el que se li pugui passar pel cap a un estúpid. És més, prefereixo, en molts casos, i mantenint cordialitat on és possible (i deixant de mantenir-ne on no ho és, cap problema), tenir els estúpids en contra meva. Em preocuparia si a segons qui li semblés bé la meva manera d’actuar: significaria que alguna cosa estic fent malament.

En conclusió, em sembla poc encertat aquest aforisme. Sona molt bonic, i fins i tot podria fer semblar intel·ligent a qualsevol que l’amollés a algú que va mirant els núvols en un dia que fa sol i que no n’hi ha, però a mi l’experiència em demostra que les coses van d’una altra manera.

8 comments:

LSEP said...

Una mica càustic, aquest breu text… És de gener, pel Pep, naturalment. Tinc la sensació que li agrada Fuster, i jo no diré el que penso d'ell –de Fuster, no del Pep– perquè de mortibus nil nisi bonum, etc., etc.

Em vaig topar amb moltes reaccions diferents, des del típic "huuuuhhh?!" fins als qui es van sentir ben atacats ("D'una manera molt fina, però ens has dit estúpids a tots!!") No comentario, que diuen per allà. A veure què es suscita aquí!

Anonymous said...

Donc m'ha agradat molt aquest breu text... Mira que m'he l'he llegit de dalt a baix, i hi estic totalment d'acord!
Wuvu

Doulos said...

Ben pensat, Petite fille de la mer, i ben elaborat. El problema amb els aforismes és que si sonen bé, molts se'ls empassen sense cap mena de rigor ni d'anàlisi. De vegades una bona forma fa empassar un mal contingut. I és que els humans es mouen de vegades més per l'estètica superficial que per la racionalitat.

Anonymous said...

Hello LSEP...
Well, the reason I don't leave too many comments here is that I have to think too much in order to respond intelligently to such philosophical contents. It's so much easier to say something about black jelly beans. xD

We'll see you Wednesday Lord willing... Yaya is coming with us too watch you play the violin!! :-)

LSEP said...

Yipeeee!! I can't wait. :) I was going to phone you again just in case you'd forgotten, but I see you have everything under control. :D

Anonymous said...

Well, of course. What did you expect?

I hope you're practicing. Just in case I'm taking some julivert to stick into my ear-ducts... Is anyone playing la Gata Meula or whatever the name of that piece is this year? xD

LSEP said...

I won't tell you what I expected. I didn't expect you to remember, that's all. :P

I am practising and yesterday I played with the piano already. I think everything is under control. It's not La gata maula, it's La gateta Aluya and everybody's playing it again and I'm accompanying them on the piano. So there. :) Besides, there will be the additional torture of conjunt instrumental after violin. I shouldn't be telling you all this, you might change your mind about coming.

LSEP said...
This comment has been removed by the author.