14 February 2013

St. Valentí

Donat que tothom (o gairebé) es dedica, en tal dia com aquest, o bé a enviar o rebre bombonets i floretes, o bé a desitjar que hi hagués algú a qui enviar-los o de qui rebre’ls, he pensat que potser fóra bo buscar d’on surt aquest costum, i he vist que els orígens són més trascendents que el que sembla.

La complicació més gran surt del fet que tres St. Valentí diferents es mencionen al martirologi el catorze de febrer: un sacerdot a Roma, un bisbe al que ara és Terni i un que va ser martiritzat a l’Àfrica. És el primer el que es va convertir en patró dels enamorats, els joves i els matrimonis feliços (i dels epilèptics i els apicultors, però això ja no ve al cas).

Valentí, sacerdot romà, va viure a l’època del cruel emperador Claudi II el Got. Arribats aquí, la història divergeix. Per una banda, sembla que l’emperador estava preocupat davant de la falta d’efectius militars en un temps convuls i agitat, cosa que va atribuir a la, segons ell, excessiva fidelitat dels homes envers les seves dones i les seves famílies. Per tant, no se li va acudir altra que prohibir el matrimoni. Valentí, adonant-se de l’absurditat del decret, va seguir celebrant les unions en secret, desafiant l’emperador. I tots sabem com acabaven aquestes coses, un cop descobertes.

Una altra versió indica que Valentí ajudava tots els cristians que podia durant les freqüents i ferotges persecucions, i que també casava parelles cristianes. Les dues coses estaven més que prohibides. Quan Valentí va ser capturat i dut a la presó, fins i tot allà va fer-hi amics i es van convertir al cristianisme guàrdies i altres presos. Es diu que fins i tot Claudi va començar a cobrar-li afecte, fins que Valentí va intentar donar-li testimoni, i va ser condemnat a mort. Diu la llegenda que el dia abans de morir, Valentí va enviar una nota a la filla del seu carceller, amb qui també tenia una relació d’amistat, signada “Del teu Valentí”.

Pel que es desprèn de la literatura, no va ser fins a l’Edat Mitjana que es va començar a associar el dia de St. Valentí amb el dia dels enamorats. Un altre nexe va ser la creença general que a la segona meitat del segon mes de l’any, a envistes de la primavera, els ocells es començaven a aparellar. És per això que el dia de St. Valentí es va començar a veure com una bona ocasió per intercanviar-se cartes, poemes i regals senzills, com ara flors.

Un poema medieval, escrit en català per un tal Pardo, fa referència a aquest dia ben bé ja a finals del segle XIV o principis del XV. Tot i que no m’he entretingut a llegir-lo tot, pel que he vist és un recull de coses boniques per dir-li a la dama en qüestió precisament el dia de St. Valentí. I, més recentment, el que es proposa com a origen de “tot plegat” (entenent-se per “tot plegat” la celebració massiva, comercial i superficial d’aquest dia) va ser un fragment de Shakespeare (línies 48-51) en què una jove es planta sota la finestra de l’home que estima per tal de ser ella la primera que ell vegi el dia de St. Valentí. (Deia la tradició que la primera noia que un home veiés el dia de St. Valentí esdevindria el seu amor per sempre.)

Espero que amb això hagi aclarit una mica els orígens d’una celebració avui dia fastigosament explotada, com tantes altres coses. Potser fóra bo que, quan s’enviessin bombons embolicats amb paper de color rosa i ple de cors, es pensés una mica en altres temps on no hi havia la llibertat que hi ha ara i on la gent deixava la pell per defensar la fe i ajudar els necessitats... o en altres llocs on ara mateix estan passant aquestes coses.

Qui vulgui veure les referències que he usat, me les pot demanar i les hi puc enviar.

3 comments:

A.J. said...

Like! M'ha agradat molt l'article... :)

Raxigp said...

Ara m'agrada més aquest dia... i si que estaria bé que el fessin servir per a altres coses millors... però al mateix temps que estan passant coses dolentes, també en passen de molt bones, gràcies a Déu! I Ell farà que no deixin de passar! :)

LSEP said...

Que bé! L'he vist tan llarg que pensava que ningú se'l llegiria... :$

Aquest escrit és part d'un projecte que ben aviat anunciaré! :)